Plastic en gezondheid

Welk soort plastic kun je voor je gezondheid het best laten liggen? En waarom zou je het gebruik van plastic beperken, met name bepaalde soorten plastic?

Zembla heeft er een documentaire overgemaakt. Na het zien van de documentaire vraag je je af hoe je nu kunt weten of een plastic wel of niet ongezonde stoffen bevat. Een fabrikant zal namelijk niet op zijn product zetten dat het schadelijke stoffen bevat en dat deze kunnen lekken en in je voeding terecht kunnen komen.

Waar moet je op letten wanneer je iets van plastic wilt kopen? Op een plastic verpakking staat in de meeste gevallen een symbool: een driehoekje gevormd door pijlen. In dit driehoekje staat een cijfer en soms ook de afkorting van de stof waarvan het plastic is gemaakt.

Zoals je in het volgende schema kunt zien, kun je het best de plastic codes 1,3,6 en 7 vermijden. Code 7 kan gemaakt zijn van afbreekbaar plastic: gemaakt van aardappel- maïs- of rijstzetmeel. Maar het kan ook gemaakt zijn van Polycarbonaat wat BPA lekt. Aangezien dit niet duidelijk op het product staat, kun je deze het best mijden.

Wanneer je producten in plastic verpakkingen koopt, let er dan op dat deze code 2,4 of 5 hebben. Deze plastic soorten lekken geen hormoonverstorende/giftige stoffen in het product. Zoals je in het schema ziet, heeft code 1 een geel kruis en de overige schadelijke codes een rood kruis. Plastic met code 1 wordt gebruikt in b.v. waterflesjes. Wanneer je deze flesjes eenmalig gebruikt, kan het geen kwaad. Wanneer je ze gaat hergebruiken, kunnen ze DEHP (dit is een weekmaker) gaan lekken; een stof die mogelijk kankerverwekkend is.

Als je water of een andere drank wilt meenemen kies dan voor een BPA vrije of  liever een glazen fles. Beter voor het milieu en voor je gezondheid. Waarom kun je beter geen producten gebruiken die giftige stoffen lekken?

In de afgelopen 10 tot 20 jaar is er een flinke toename te zien in het aantal mensen met obesitas en  diabetes. De sterke toenamen kan niet alleen worden toegeschreven aan verkeerde voeding en een gebrek aan beweging. CHEM Trust heeft een analyse gemaakt van ruim 240 wetenschappelijke studies en die laat zien dat de toename van obesitas en diabetes zeer waarschijnlijk mede veroorzaakt wordt door de dagelijkse blootstelling aan kleine hoeveelheden hormoonverstorende stoffen.

In Denemarken is een flinke stijging geconstateerd van teelbalkanker, een stijging van relatieve lage vruchtbaarheid bij jonge mannen en een stijging van  mannen die onvruchtbaar zijn. Daarbij is er een flinke stijging van borstkanker bij jonge vrouwen. Dit zou een genetische oorzaak kunnen hebben maar uit onderzoek bij de patiënten in Denemarken bleek dat niet het geval; zo’n stijging zie je niet binnen 50 tot 60 jaar ontstaan. De oorzaak moet gezocht worden in de leefstijl of door de stoffen waaraan we worden blootgesteld.

Nu je weet welke soorten plastic je het best kunt mijden kun je thuis aanpassingen maken. Een RVS drinkbeker en broodtrommel, het plastic dat je gebruikt controleren op het juiste nummer en conservenblikken (het binnenste laagje bevat BPA) kun je beter niet meer kopen.