Werken met PVC of Vinyl type 3

Code 3 PVC: avoid / vermijden
PVC is een andere naam voor polyvinyl chloride en is een plasticsoort die je beter kunt vermijden. Gelukkig vrij snel te herkennen aan de sterke geur. Denk aan de geur van luchtbedden, opblaasbare boten, zwembandjes, zwembadjes, matrasbeschermers, rioleringspijpen, kunststof kozijnen en wegwerp tafelkleden. Het zit ook regelmatig in kleren en meubels maar ook daar valt vaak de specifieke geur op. De schadelijke stoffen in PVC zijn dioxine en allerlei weekmakers om het plastic flexibel te maken. Deze stoffen kunnen ons lichaam niet afstoten en hopen op in ons lichaam. Dioxine en weekmakers zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding. PVC is dus zeer onveilig en dient vermeden te worden behalve als het deze phthalate vrij is. Dit is echter zelden het geval. Bij de productie komt het giftige dioxine vrij en weekmakers worden in deze soort veel toegevoegd. Het wordt aangeduid als te vermijden.

PVC of Vinyl (Polyvinyl Chloride)
Werken meit PVC of Vinyl is vVolledig vermijden

Veelal gebruikt voor:
Douchegordijnen, opblaasbare zwembandjes & luchtbedden, vinyl vloerbedekkingen (in de volksmond “zeil/zijl” genoemd), shampoo flessen, medische producten zoals bloedzakken.

Risico’s:

Vermijd deze plastic soort. Een van de belangrijkste bestandsdelen zijn ftalaten. Dit is een weekmaker die ervoor zorgt dat het plastic buigzaam is. Er wordt al lange tijd gewaarschuwd voor weekmakers. Het zijn hormoonverstoorders die kunnen leiden tot o.a. onvruchtbaarheid. Sinds 2004 zijn ftalaten verboden in kinderspeelgoed.